Δείξε μου το δέντρο σου... να σου πω ποιος είσαι




Επιμέλεια: Μαρίνα Τσομπάνη
Κείμενο: Μάντυ Σωτηρίου


Ελπίζω να σε πρόλαβα και να μην έτρεξες να στολίσεις έλατο, ακόμα δεν μπήκε καλά - καλά ο Δεκέμβρης, γιατί σου έχω ωραιότατες ιδέες για "εναλλακτικά" χριστουγεννιάτικα δέντρα, ειδικά αν έχεις πρόβλημα χώρου, και πιο ειδικά αν έχεις βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια και θες μια αλλαγή βρε αδερφέ.





Το δέντρο του βαρκάρη φτιαγμένο εξολοκλήρου από θαλασσόξυλα που τα ξέβρασε το κύμα στην αμμουδιά της Ψαρούς παρακαλώ, όχι μη νομίζεις ότι είναι τίποτα τυχαία από την Κουρούτα. 






Το δέντρο του μαθηματικού που είναι fan του Ευκλείδη, αγαπάει την γεωμετρία και ιδιαιτέρως τα ισοσκελή τρίγωνα.






Το δέντρο του εργένη φτιαγμένο με "ότι βρήκα κάρφωσα" και στολισμένο με "ότι βρήκα κρέμασα". Αυτό, έτσι όπως είναι, όταν τελειώσουν οι γιορτές, μπαίνει σε σακουλίτσα jumbo και καρφωτό στο πατάρι, γιατί, τι έχει πάνω του; Δέκα στολίδια, ένα σελοτέιπ και το πουλί του εργένη που είναι και μπλε.









Το δέντρο του αστρολόγου που απ' ότι βλέπω από τα μαξιλάρια του καναπέ μάλλον του Νίκου του Χορταρέα είναι.








Το δέντρο του οικολόγου που όχι μόνο αρνείται να περάσει το κατώφλι του αληθινό έλατο, όχι μόνο όλο το καλοκαίρι έτρωγε παγωτό ξυλάκι για να το φτιάξει μόνος του με τα χεράκια του, αλλά κρέμασε πάνω του κάθε πτηνό που απειλείται με εξαφάνιση. 






Το δέντρο του μάστορα είναι φτιαγμένο από το πιο πολύτιμο εργαλείο του, το παραδοσιακό ξύλινο μέτρο. Είτε ξυλουργός είναι, είτε επιπλοποιός, είτε πατωματζής, ένα μέτρο στην κωλότσεπη είναι απαραίτητο σαν νεκροκεφαλή πάνω σε Alexander McQueen.








Το δέντρο του μπογιατζή δεν είναι ένα απλό δέντρο, είναι ένα εικαστικό δρώμενο αποτυπωμένο λιτά αλλά και ρεαλιστικά, αφού μέχρι και εφημερίδες έστρωσε ο άνθρωπος...












Το δέντρο της νοικοκυράς που δεν έχει πλυντήριο πιάτων και τα πλένει όλα στο χέρι, και τα κρεμάει για να στεγνώσουν, και όποιος χρησιμοποιεί κάτι από το δέντρο, το πλένει και το βάζει πάλι στη θέση του, γιατί δεν είναι δούλα σου, ντάξει;










Το δέντρο του ινδιάνου που μόλις τελειώσουν οι γιορτές, ένα τσακ θα κάνει να ρίξει από πάνω ένα σεντονάκι και έτοιμο το εξοχικό.








Το δέντρο του βιβλιοφάγου που δεν έχει αφήσει δημιουργική γραφή και λέσχη βιβλίου σε χλωρό κλαρί. Που θυμάται τίτλο, συγγραφέα και αποσπάσματα αυτολεξεί. Που φυσικά και θα σου τρίψει στα μούτρα όλα τα αριστουργήματα που του άλλαξαν την ζωή, μέχρι να εκδώσει δικό του βιβλίο.







Το δέντρο της δασκάλας που όμως δεν έχει διοριστεί ακόμα, γι' αυτό και τόση κιμωλία. Όταν διοριστεί, δεν θα θέλει ούτε καν να την πιάσει στο χέρι της, και θα σηκώνει φυτουκλάκια να σβήνουν τον πίνακα.









Το δέντρο του Καλατράβα, απλό, λιτό και... άσπρο.









Το δέντρο της γεροντοκόρης είναι φτιαγμένο από ράφια που έχουν πάνω τσαγερά, κούπες και άλλες πορσελάνες από την προίκα της κι αυτό γιατί δεν έχει ακόμα βρει τρόπο να βάλει και τις γάτες της πάνω σε αυτό.







Το δέντρο της ψυχαναγκαστικής που θα στολίσουμε εμείς φέτος, αφού πρέπει να πάμε στον καυσοξυλά της γειτονιάς και να ψάχνουμε για ξυλαράκια λίγο πιο μικρά, λίγο πιο μικρά, λίγο πιο μικρά... μέχρι στο τέλος να το πάρουμε απόφαση και να αγοράσουμε ένα πριόνι, μπεταντίν και τραυμοπλάστ.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου